Suman savjetuje: Kako kombinirati boje u vašem enterijeru

04.03.2020.

Podijeli članak:

Najčešće kombinacije boja za interijer su palete koje nam dolaze iz prirode. One uključuju neutralne bjele, sive, udobne smeđe i krem boje u kombinaciji sa jarkom more plavom, žutom ili narančastom. Ne postoje boje koje treba izbjegavati, ali je važno je da izaberete prave tonove koji će se uklopiti i stvoriti harmoničan i opuštajući izgled.

Prije svega, uzmite paletu boja i dobro je proučite. Postoje primarne, sekundarne i tercijalne boje. Primarne su čiste boje: crvena, žuta i plava. Sekundarne su narančasta, zelena i ljubičasta. Te boje nastaju kada pomješate jednake dijelove dvije osnovne boje u kombinaciji. Tercijarne boje su mješavina boja, a različitim kombiniranjem primarnih i sekundarnih stvaraju se različite nijanse. Bijela i crna obično se dodaju kako bi posvijetlile ili potamnile neki ton.

Monokromatska šema koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne, stvarajući paletu nijansi.
Analogna šema koristi boje koje su jedna do druge na krugu palete boja. Na primjer, žuta se može koristiti sa zelenom i narančastom, a plava sa zelenom i ljubičastom. Ovakva kombinacija stvorit će šarene, ali umirujuće palete. 
Kontrastna šema Ovakav način kombiniranja boja malo je dramatičniji i dodat će energiju u vaš dom. U ovoj kombinaciji boja možete koristiti žutu i narančastu, zelenu i plavu, crvenu i ljubičastu. 
Komplementarne boje Za još dramatičniji look birajte kombinaciju komplementarnih boja poput plave i narančaste, a postići ćete energičan i efektan izgled. 

Sviđa vam se ideja boja u domu, ali niste još spremni na velike zahvate. Ima još mnogo načina da unesete toplinu u dom. Zidove obojite u bež, boju pijeska ili slonovače, a poigrajte se nameštajem, jastucima ili zavjesama.

Ako je soba izrađena u pastelnim prigušenim nijansama, tada možete izabrati svjetlije zavjese s kontrastnim uzorkom. Ukoliko vam pak dominira namještaj jačih, smjelijih boja, onda preporučujemo neutralne zavjese. Osim toga, možete se poigrati i uzorcima, pa tako monokromatski uređen dom, oplemeniti zavjesama sa određenim dezenom. Mogućnosti su brojne, ne plašite se poigrati, a u slučaju da vam je potrebna inspiracija, pogledajte našu galeriju fotografija. 

Posljednje novosti

 • SUMAN: izmjene u ponudi proizvoda i usluga

  SUMAN: izmjene u ponudi proizvoda i usluga

  Dragi kupci, s ciljem reorganizacije poslovanja, uveli smo određene izmjene u našoj ponudi proizvoda i usluga. U skladu s tim obavještavamo Vas da od 01.02.2022. ukidamo sljedeći program proizvoda...

 • NOVO U PONUDI - Bioklimatska tenda - SKYROOF

  NOVO U PONUDI - Bioklimatska tenda - SKYROOF

  Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo naš najnoviji proizvod – bioklimatska tenda – Skyroof. Sa svojom čvrstom aluminijskom konstrukcijom i pokretnim krovnim lamelama, bioklimatska tenda predsta...

 • Suman savjetuje: kako odabrati idealnu tendu za vaš dom

  Suman savjetuje: kako odabrati idealnu tendu za vaš dom

  Zaštita od sunca vrlo je važna u ljetnom periodu kako bi boravak na otvorenom prostoru bio ugodan. Odabir elemenata zaštite od sunca ovisi o orijentaciji objekta, veličini prostora koji...