Suman savjetuje: Kako kombinirati boje u vašem enterijeru

04.03.2020.

Podijeli članak:

Najčešće kombinacije boja za enterijer su palete koje nam dolaze iz prirode. One uključuju neutralne bjele, sive, udobne braon i krem boje u kombinaciji sa jarkom more plavom, žutom ili narandžastom. Ne postoje boje koje treba izbjegavati, ali je važno je da izaberete prave tonove koje će se uklopiti i stvoriti harmoničan i opuštajući izgled.

Prije svega, uzmite paletu boja i dobro je proučite. Postoje primarne, sekundarne i tercijalne boje. Primarne su čiste boje: crvena, žuta i plava. Sekundarne su narandžasta, zelena i ljubičasta. Te boje nastaju kada pomješate jednake dijelove dvije osnovne boje u kombinaciji. Tercijalne boje su mješavina boja, a različitim kombinovanjem primarnih i sekundarnih stvaraju se različite nijanse. Bijela i crna obično se dodaju kako bi posvijetlile ili potamnile neki ton.

Monohromatska šema koristi tonove iste boje s dodatkom bijele ili crne, stvarajući paletu nijansi.
Analogna šema koristi boje koje su jedna do druge na krugu palete boja. Na primjer, žuta se može koristiti sa zelenom i narandžastom, a plava sa zelenom i ljubičastom. Ovakva kombinacija stvoriće šarene, ali umirujuće palete. 
Kontrastna šema Ovakav način kombinovanja boja malo je dramatičniji i dodaće energiju u vaš dom. U ovoj kombinaciji boja možete koristiti žutu i narandžastu, zelenu i plavu, crvenu i ljubičastu. 
Komplementarne boje Za još dramatičniji look birajte kombinaciju komplementarnih boja poput plave i narandžaste, a postići ćete energičan i efektan izgled. 

Sviđa vam se ideja boja u domu, ali niste još spremni na velike zahvate. Ima još mnogo načina da unesete toplinu u dom. Zidove obojite u bež, boju pijeska ili slonovače, a poigrajte se nameštajem, jastucima ili zavjesama.

Ako je soba izrađena u pastelnim prigušenim nijansama, tada možete izabrati svjetlije zavjese s kontrastnim uzorkom. Ukoliko vam pak dominira namještaj jačih, smjelijih boja, onda preporučujemo neutralne zavjese. Osim toga, možete se poigrati i uzorcima, pa tako mohromatski uređen dom, oplemeniti zavjesama sa određenim dezenom. Mogućnosti su brojne, ne plašite se poigrati, a u slučaju da vam je potrebna inspiracija, pogledajte našu galeriju fotografija. 

Posljednje novosti

 • NOVO U PONUDI - Bioklimatska tenda - SKYROOF

  NOVO U PONUDI - Bioklimatska tenda - SKYROOF

  Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo naš najnoviji proizvod – bioklimatska tenda – Skyroof. Sa svojom čvrstom aluminijumskom konstrukcijom i pokretnim krovnim lamelama, bioklimatska tenda preds...

 • Suman savjetuje: kako odabrati idealnu tendu za vaš dom

  Suman savjetuje: kako odabrati idealnu tendu za vaš dom

  Zaštita od sunca vrlo je važna u ljetnom periodu kako bi boravak na otvorenom prostoru bio ugodan. Odabir elemenata zaštite od sunca ovisi o orijentaciji objekta, veličini prostora koji...

 • Suman savjetuje: kako odabrati zavjese za vaš enterijer

  Suman savjetuje: kako odabrati zavjese za vaš enterijer

  Kako bi vaš stan dobio onaj konačan izgled kojem težite, neophodno je odabrati zavjese koje će na najbolji način istaknuti vaše prozore. Zavjese unose mekoću u dom, regulišu prodiranje svje...